TERCÜME EDENİN ÖZGEÇMİŞİ
MUSTAFA LÜY
1962-
EMEKLİ İMAM-HATİB.
KIRIKKALE
01-02-1962` de Kırıkkale İli Keskin İlçesiPolatyurdu Köyünde, damı toprak, kerpiç bir evde, çifçi, orta gelirli bir ailede doğdu.Babası Yahya, annesi Şahide (Zahide)`dir. Annesini küçük yaşta kaybetmiş, beşkardeş öksüz kalmışlardır. Babası ikinci evliliğini yapmış ve o hanımından da Beş çocuk dünyaya gelmiştir. Altı erkek dört kız toplam on kardeştirler. Erkek Kardeşlerinin üçü de İmam-Hatib Mezunudur.
İlkokulu 1972 Yılında köyünde, Ortaokulu 1975 Yılında Keskin`de, Liseyi de 1979 YılındaKırıkkale Merkez İmam Hatip Lisesi`nde tamamladı.
1979 yılı Temmuz ayı sonunda Çankırı Çerkeş Çakmak Köyü Camiinde İmam-hatip olarak göreve başladı. 1982`de Keskin Eski Alibudak Köyü Camiine, 1986`da Kırıkkale Merkez Yeni Mahalle Camiine, 1996`da Merkez Şehid Cengiz Topel Camiin`e, 2008`de Merkez Karakaya Camiin`e, 2014`de Merkez Furkan Camin`enaklolundu. Bir ara, Bir Ay RamazanDin görevlisi olarak Kırgızistan`da,İki yıl Almanya, iki yıl da Romanya`da Yurt dışı Din Görevlisi olarak görev yaptı.2002 Yılında da Anadolu Üniversitesi Açık öğretim İlahiyat Yüksek Okulundan Mezun oldu.
Sayın MustafaLüy, okumaya ve kitap, makale gibi yazı yazmaya fevkalade meraklıdır. Bütün memuriyet ve emeklilik hayatında en zor şartlarda kitap okumayı, yazılar yazmayı halen bırakmamıştır. Vatanını ve milletini seven Mustafa Lüy,mütedeyyin, bilgili, dürüst, hayırsever, çalışkan olup bulunduğu vazifelerde memleketine faydalı olmaya gayret göstermiştir.
Öğrencilik yıllarından emekli olacağı son vaktine kadar çok gayretli, aktif, Vatana, Millete,topluma faydalı Sosyal, Kültürel-Fikri, hizmetleri çok seven,teşkilat, dernek, vakıf ve cemiyet hizmetlerinde görev alarak hareketli, yaptığı bu hizmetlerinde hiçbir ücret almadan, hep Allah`ın Rızasını gözeterek, hizmethayatı geçiren Mustafa Lüy, görev yaptığı camiler`deCami içi ve dışında Köy, Mahalle halkına, gençlere, yaşlılara, kadınlara yönelik eğitim, kültürel, sosyal ve yurt içi geziler düzenleyerek dinamik,aktif faaliyetler yapmış ve bundan dolayı amirleri ve toplum tarafından çok sevilmiş, takdir ve taltif görmüştür.
Mustafa Lüy, İnsanlarla, görev yaptığı meslek arkadaşlarıyla, amir ve memurlarla, din, mezhep, tarikat, cemaat, fikri, siyasi ayrımcılık yapmadan iyi geçinen, tartışmayı, kavgayı, ayrımcılığı sevmeyen, daima birleştirici, kaynaştırıcı, uzlaştırıcı bir karaktere, son derece mütevazı bir kişiliğe sahip, yılmak bilmeyen bir azim ve şevk ile çalışan gerçek bir hizmet ve gönül eridir.
Kur`an, Arapça, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi Dini bilgilerini ve Osmanlıca yazı okumayıİmam-Hatip Lisesi`nde ve Lise sonrası görev yaptığı yerlerde Osmanlıca, Arapça-TürkçeTefsir, Hadis, Fıkıh gibi dini, kültürel, fikri, tarihi eserleri, gazete vedergileribol bol okuyarak; İmam arkadaşlarıyla haftada bir araya gelip Mesleki, Kültürel dersler mütalaa ederek, beğendiği yazıları, konuları, makaleleri bizzat eliyle yazarak; Camide, Mahallede Misafir olduğu evlerde, davet edildiği Dernek ve Vakıflarda, Mahalli Radyo`da sohbetler yaparak, mahalli gazetelere yazılar yazarak,hiçbir özel kişilerden ders almadan tamamen kendi gayretleriyle ilerletti.
Osmanlıca matbu yazıyıöğrenmeye,Kendi Köyünün İmam-Hatibi aynı zamanda Amcası olan Merhum Hayreddin LüyRahmetullahiAleyh`denMevlid Kitabını okuyarak başladı. Daha sonra amcasının Osmanlıca Yazılı Halebi Sağir Babadağ İlmihalini, Mızraklı İlmihali, Altıparmak Peygamberler Tarihini, Kenzü`l İrfan Hadis Kitabını, Tıbyan Tefsirini,Imâdü`d-DînAkâid Kitabını Risale-i Nur`dan İhlas Risalesinin Osmanlıcasını, Amcasının devamlı istifade ettiği "Mecmuatü`z-Zühdiyye fî Ahkâmi`d-Diniyye"Kitabını bol bol okuyarak ve hatta bu kitabın Osmanlıcasını bir Harita Metod defterine de tamamen yazarak Osmanlıca matbu yazısını okumayı ilerletti.
"Mecmuatü`zzühdiyye"kitabının Osmanlıcasını Okumaya başladığı 1980 Yılından itibaren yeni Türkçe yazı diline çevirmeye karar verdi.Allah`ın izni ile uzun zaman düşünmeler, istişareler sonrası, dostlarının da desteği ile "Mecmuatü`z-Zühdiyyetü fi Ahkâmi`d-Dinniyye"fıkıhkitabını"İslam Dininin Fıkhi Hükümleri"adıylaTürkçe Yeni yazıyladilimize çevirmeye muvaffak olmuştur. 15 Kasım 2016 yılında da emekli oldu.
Sayın LÜY, evli olup bir erkek bir kız iki çocuk babasıdır. El-an hayatta olup Kırıkkale`de yaşamını sürdürmektedir.
YAZARIN ESERLERİ
1- "Mecmuatü`z-zühdiyyetü fi Ahkâmi`d-Dinniyye" fıkıh kitabı. Basımı yapılmıştır.
2- "Zübdetü`t-Tefâsir" adıyla tefsir çalışması,
3- "Tecrid-i Sarih Buharide Ahkâm hadislerinden Fıkhî deliller" adıyla fıkıh çalışması,
4- "Kur`ânî Kelime Ve Kavramlar" adıyla ıstılah ve Lügat çalışması,
5-"Muhtelif Fikri, ilmi, Dini Makalelerden İktibaslar" adında kitapları da basım ve yayın için hazırlamaktadır.
6- "Kırıkkale Yerel gazetelerde yayımlanmış makaleleri"vardır